Οι δυσπλαστικοί σπίλοι ή άτυποι σπίλοι αποτελούν καλοήθεις σπίλους, οι οποίοι μορφολογικά παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις από τους κοινούς σπίλους . Όσα άτομα παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους δυσπλαστικούς σπίλους έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μελάνωμα σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με έρευνες, περίπου το 50% των μελανωμάτων προέρχεται από δυσπλαστικούς σπίλους.

Πρακτικά, η πλειονότητα των δυσπλαστικών σπίλων δεν εξελίσσονται σε μελάνωμα. Ωστόσο, τα άτομα με δυσπλαστικούς σπίλους πρέπει εξετάζονται τακτικά από ειδικευμένο ιατρό, ιδιαίτερα αν εμφανίζουν 10 ή περισσότερους δυσπλαστικούς σπίλους και έχουν οικογενειακό ιστορικό μελανώματος ή έχουν σύνδρομο δυσπλαστικών σπίλων.

Χαρακτηριστικά δυσπλαστικών σπίλων

Οι δυσπλαστικοί σπίλοι συνήθως εμφανίζονται σε περιοχές που εκτίθενται συχνά τον ήλιο, αλλά και σε κρυμμένες περιοχές όπως το κρανίο, το στήθος ή κάτω από τη μέση. Μορφολογικά μπορεί να ταιριάζουν σε ένα ή περισσότερα χαρακτηριστικά της μεθόδου ABCDE:

  • A– Asymmetry: Είναι συνήθως ασύμμετροι.
  • B– Border: Τα όρια τους είναι ακανόνιστα.
  • C– Color: Εμφανίζουν ποικιλία χρωμάτων.
  • D– Diameter: Είναι μεγαλύτεροι από 6 χιλιοστά.
  • E– Evolving: Μπορεί να εμφανιστούν ή αναπτυχθούν μετά τα 35 χρόνια.

Πρόληψη

Λαμβάνοντας υπόψη τους παραπάνω παράγοντες, γίνεται αντιληπτό ότι είναι απαραίτητη η παρακολούθηση των δυσπλαστικών σπίλων. Η παρακολούθηση γίνεται από έναν εξειδικευμένο ιατρό  ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με μεθόδους όπως η δερματοσκόπηση και η ολοσωματική χαρτογράφηση, έχοντας στην κατοχή του το πλήρες οικογενειακό ιστορικό. Συμπληρωματικά, η παρακολούθηση γίνεται με αυτοεξέταση, κρατώντας παράλληλα οργανωμένο φωτογραφικό αρχείο.

Επιπλέον, είναι απαραίτητη η καθημερινή και συστηματική προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία. Οι βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται είναι η αποφυγή της παρατεταμένης παραμονής στον ήλιο, η χρήση αντηλιακού, καπέλου, γυαλιών ηλίου και ρούχων και η αποφυγή χρήσης solarium.

Αφαίρεση δυσπλαστικών σπίλων

Η αφαίρεση δυσπλαστικών κρίνεται ιατρικά απαραίτητη μόνο στην περίπτωση όπου ο σπίλος φέρει δραστικές αλλαγές στην εμφάνιση του και πραγματοποιείται με κύριο στόχο να σταλεί για ιστολογική εξέταση.

Αναστάσιος Στρεβίνας

Αναστάσιος Στρεβίνας

Πλαστικός Χειρούργος

Θεσσαλονίκη

Αντώνιος Αντωνίου

Αντώνιος Αντωνίου

Πλαστικός Χειρούργος

Θεσσαλονίκη