Το καρκίνωμα από κύτταρα τύπου  Merkel ή νευροενδοκρινές καρκίνωμα του δέρματος- Merkel Cell Carcinoma ή MCC – είναι ένας εξαιρετικά σπάνιος κακοήθης όγκος του δέρματος. Αναπτύσσεται συχνότερα σε ηλικιωμένους ασθενείς. Ο όγκος αναπτύσσεται γρήγορα και δίνει σύντομα μεταστάσεις. Καθώς το καρκίνωμα Merkel σχετίζεται άμεσα με την έκθεση στον ήλιο, εμφανίζεται συχνότερα στο πρόσωπο, το λαιμό και τα χέρια και εκδηλώνεται, όπως όλοι οι καρκίνοι του δέρματος, ως δερματική βλάβη. Τα σημάδια του καρκινώματος Merkel είναι σκληρά οζίδια που έχουν ενιαίο χρώμα, συνηθέστερα ροζ, κόκκινο ή μώβ και μοιάζουν με μεγάλα σπυριά. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ασυμπτωματικά, αλλά μπορεί να μετατραπούν σε πληγές ή έλκη. 

Οι προδιαθεσικοί  παράγοντες

  • Λοίμωξη από έναν κοινό ασυμπτωματικό ιό του δέρματος (Polyomavirus)
  • Ο ανοικτός τύπος του δέρματος
  • Η χρόνια έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, τα ηλιακά εγκαύματα, η χρήση σολάριουμ
  • Η γήρανση, το αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, η μόλυνση απο ιό HPV καθώς και η επαγγελματική έκθεση σε συγκεκριμένες χημικές ουσίες

Πρόληψη

  • καθημερινή και συστηματική προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία., η χρήση αντηλιακού, καπέλου, γυαλιών ηλίου και ρούχων και η αποφυγή χρήσης solarium.
  • ελέγχος του σώματος για οποιοδήποτε νέο σημάδι, αλλαγή ή αλλοίωση εμφανίζεται στο σώμα με αυτοεξέταση ή εξειδικευμένο ιατρόΔιάγνωση ακανθοκυτταρικού καρκινώματος

Εμφάνιση

Καθώς το καρκίνωμα Merkel σχετίζεται άμεσα με την έκθεση στον ήλιο, εμφανίζεται συχνότερα στο πρόσωπο, το λαιμό και τα χέρια και εκδηλώνεται, όπως όλοι οι καρκίνοι του δέρματος, ως δερματική βλάβη. Τα σημάδια του καρκινώματος Merkel είναι σκληρά οζίδια που έχουν ενιαίο χρώμα, συνηθέστερα ροζ, κόκκινο ή μώβ και μοιάζουν με μεγάλα σπυριά.

Διάγνωση

Η βιοψία είναι ο μόνος αξιόπιστος τρόπος διάγνωσης του ΜCC. Συμπληρωματικά, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε περιστατικού, ενδέχεται να απαιτηθεί ακτινογραφία θώρακος, αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία ή ποζιτρονική τομογραφία (ΡΕΤ).

Θεραπεία Ανάλογα με το στάδιο του καρκινώματος Merkel και συνυπολογίζοντας τη γενική εικόνα της υγείας του ασθενή, ο ιατρός θα επιλέξει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και θεραπεία είτε ανεξάρτητα, είτε συνδυαστικά:

  • Χειρουργική αφαίρεση καρκινώματος Merkel: Αναφέρεται σε μια γκάμα επεμβάσεων με διαφορετικές τεχνικές. Στόχος είναι η ολική αφαίρεση του όγκου γεγονός που επιτυγχάνεται αφαιρώντας μαζί και ένα ποσοστό υγιούς δέρματος.
  • Ακτινοθεραπεία: Χρησιμοποιείται ως συμπληρωματική θεραπεία για τη μείωση του όγκου, ως κύρια για καρκίνους στα πρώτα στάδια όταν αποκλείεται η χειρουργική αφαίρεση.
  • Χημειοθεραπεία: Αποτελεί ισχυρή φαρμακευτική αγωγή που δίνεται συνήθως ενδοφλέβια και επιδρά στον οργανισμό καταστρέφοντας τα καρκινικά κύτταρα, εμποδίζοντας την εξάπλωση τους, ανακουφίζοντας συμπτώματα ή επιβραδύνοντας την εξάπλωση των καρκινωμάτων.
  • Ανοσοθεραπεία: Πρόκειται για φαρμακευτική αγωγή με στόχο την ενεργοποίηση και διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα.

Μετά τη θεραπεία

Οι ασθενείς με MCC εμφανίζουν υψηλό ποσοστό υποτροπής και πρέπει να ελέγχονται αρχικά ανά 3μηνο και συνεχίσουν να ελέγχουν το σώμα τους για αλλαγές, νέα σημάδια ή αλλοιώσεις, να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να αποφεύγουν την έκθεση στις ακτίνες UV.

Αναστάσιος Στρεβίνας

Αναστάσιος Στρεβίνας

Πλαστικός Χειρούργος

Θεσσαλονίκη