Κύστη ονομάζουμε ένα μόρφωμα το οποίο εμφανίζεται κάτω από το δέρμα και έχει τη μορφή μικρού ογκίδιου που περιέχει υγρό. Πρόκειται για καλοήθης δερματική βλάβη που είναι ασυμπτωματική και δεν εγκυμονεί κάποιο κίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό, γι αυτό και δεν απαιτεί άμεση ιατρική παρέμβαση. Μπορεί να υπάρχει στο δέρμα από την εμβρυική ηλικία ή να δημιουργηθεί αργότερα, αλλά να μην είναι εμφανής για πολλά χρόνια.

Η κύστη αποτελεί μια πολύ συνηθισμένη δερματική βλάβη που μπορεί να αναπτύξουν όλοι οι άνθρωποι. Οι έφηβοι και άνθρωποι που έχουν ιστορικό ακμής έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κύστες, ενώ μια κύστη μπορεί να δημιουργηθεί στο δέρμα έπειτα από τραυματισμό της περιοχής.

Αιτία δημιουργίας μιας κύστης είναι συνήθως η δυσλειτουργία ενός σμηγματογόνου αδένα με αποτέλεσμα την απόφραξη του. Εξαιτίας της απόφραξης, το σμήγμα που φυσιολογικά θα μεταφερόταν στην επιφάνεια του δέρματος με σκοπό τη λίπανση του, εγκλωβίζεται μέσα στον υποδόριο ιστό. Έπειτα, δημιουργείται μια σκληρή μεμβράνη που ονομάζεται κάψα, η οποία περιβάλλει το σμήγμα, καθορίζοντας τα όρια της κύστης. Η κύστη αρχίζει να τροφοδοτείται με σμήγμα και εκκρίσεις, αυξάνοντας προοδευτικά σε μέγεθος.

Χαρακτηριστικά κύστης δέρματος

Μια κύστη είναι εύκολα αναγνωρίσιμη από τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Έχει ωοειδές σχήμα.
  • Έχει μαλακή υφή.
  • Εντοπίζεται και ψηλαφείται εύκολα.
  • Μπορεί να μετακινηθεί ελαφρώς με την ψηλάφηση.
  • Έχει κίτρινο ή λευκό χρώμα, συνήθως με μια μικρή μαύρη τρύπα στο κέντρο, από όπου βγαίνει δύσοσμο πύον, εάν ασκηθεί πίεση.
  • Μπορεί να έχει μέγεθος από λίγα χιλιοστά έως λίγα εκατοστά.

Μια δερματική κύστη εμφανίζεται συχνότερα στο πρόσωπο, το τριχωτό της κεφαλής, την πλάτη, τον αυχένα, τον κόκκυγα, στην περιοχή πίσω από τα αυτιά και λιγότερο συχνά στα γενετικά όργανα και τα άκρα.

Πότε μια κύστη χρειάζεται αφαίρεση;

Μια κύστη μπορεί να αφαιρεθεί για αισθητικούς λόγους, στην περίπτωση που αυξάνεται σε μέγεθος, δημιουργώντας δυσφορία και πίεση στον περιβάλλοντα ιστό, και στην περίπτωση που η κύστη παρουσιάσει φλεγμονή.

Στην περίπτωση όπου υπάρχει φλεγμονή, η κύστη εμφανίζει συμπτώματα όπως πόνος, ερυθρότητα και δημιουργία αποστήματος, καθιστώντας επιβεβλημένη την αφαίρεση της για την αποφυγή ενδεχόμενης μόλυνσης.

Αφαίρεση κύστης δέρματος

Η αφαίρεση της κύστης γίνεται μόνο χειρουργικά από εξειδικευμένο ιατρό και αποτελεί τη μοναδική μέθοδο που εγγυάται την πλήρη αφαίρεση της. Σε καμία περίπτωση δεν ενδείκνυται το τρύπημα της κύστης με βελόνα και η άσκηση πίεσης, ώστε να αδειάσει το σμήγμα. Μια τέτοια τεχνική ενέχει σοβαρή πιθανότητα μόλυνσης, τραυματισμού του δέρματος και ανάπτυξης φλεγμονής, ενώ ταυτόχρονα, εφόσον δεν έχει αφαιρεθεί το τοίχωμα της , η κύστη θα ξανασχηματιστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η επέμβαση της αφαίρεσης κύστης γίνεται με τοπική αναισθησία, καθώς πρόκειται για απλή διαδικασία που διαρκεί περίπου 30 λεπτά.

Αναστάσιος Στρεβίνας

Αναστάσιος Στρεβίνας

Πλαστικός Χειρούργος

Θεσσαλονίκη