Τα λιπώματα είναι καλοήθεις όγκοι που σχηματίζονται στον υποδόριο ιστό. Αποτελούνται από λιποκύτταρα, τα οποία περιβάλλονται από μια σκληρή μεμβράνη που ονομάζεται κάψα. Τα λιπώματα από τη στιγμή της δημιουργίας τους μπορούν να παραμένουν σταθερά ή να αυξάνονται σε μέγεθος με αργούς ρυθμούς, ανεξάρτητα με τις αυξομειώσεις βάρους του ατόμου. Συνήθως είναι ασυμπτωματικά, με εξαίρεση τις περιπτώσεις όπου πιέζουν παρακείμενα νεύρα ή εμπεριέχουν αιμοφόρα αγγεία.

Τα λιπώματα εμφανίζονται περίπου στο 1% του πληθυσμού, συνήθως στην ηλικία των 40-60 ετών, ενώ οι αιτίες που τα προκαλούν παραμένουν ακόμα αντικείμενο έρευνας. Έχει διαπιστωθεί ότι η κληρονομικότητα διαδραματίζει κάποιο ρόλο, όπως επίσης και ο πρότερος τραυματισμός της περιοχής όπου εμφανίζεται το λίπωμα.

Χαρακτηριστικά λιπωμάτων

Τα λιπώματα έχουν μορφολογική ομοιότητα με τις κύστες του δέρματος, ωστόσο μπορούν να αναγνωριστούν από τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Είναι συμπαγή, αλλά μαλακά στην αφή.
  • Έχουν ομαλό, συνήθως κυκλικό σχήμα.
  • Ψηλαφώνται εύκολα κάτω από το δέρμα και μπορούν να μετακινηθούν ελαφρώς.
  • Μπορούν να έχουν μέγεθος από λίγα χιλιοστά έως αρκετά εκατοστά.

Επιπλέον, τα λιπώματα εμφανίζονται συχνότερα στο λαιμό και τον αυχένα, την πλάτη, τους ώμους, τα πλάγια της κοιλιάς, τους γοφούς και τους μηρούς.

Πότε ένα λίπωμα χρειάζεται αφαίρεση;

Ένα λίπωμα μπορεί να αφαιρεθεί για αισθητικούς ή για πρακτικούς λόγους. Μπορεί να δημιουργεί δυσφορία σε δραστηριότητες ρουτίνας, όπως ο ύπνος ή να βρίσκεται σε σημείο του σώματος όπου εμποδίζει την κίνηση, όπως ο αυχένας και τα δάχτυλα. Επιπροσθέτως, ένα λίπωμα μπορεί να προξενεί πόνο εξαιτίας της εγγύτητας του με νεύρα.

Ωστόσο, η αφαίρεση ενός λιπώματος είναι επιβεβλημένη όταν αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς, εμφανίζει ερυθρότητα, είναι ζεστό, γίνει σκληρό στην υφή ή δε μετακινείται. Σε αυτή την περίπτωση, το λίπωμα ελέγχεται με ιστολογική εξέταση καθώς, αν και αποτελεί σπάνια πιθανότητα, ένα λίπωμα μπορεί να εξελιχθεί σε λιποσάρκωμα, έναν κακοήθη όγκο που αναπτύσσεται στα λιποκύτταρα.

Αφαίρεση λιπώματος

Η αφαίρεση των λιπωμάτων γίνεται χειρουργικά από εξειδικευμένο ιατρό, ώστε να επιτευχθεί η πλήρης αφαίρεση τους ως ενιαία μονάδα. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν παραμείνουν υπολείμματα από το λίπωμα στην περιοχή είναι πολύ πιθανή η επανασύσταση του.

Η επέμβαση της χειρουργικής αφαίρεσης γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία αλλά υπάρχει η πιθανότητα χρήσης ολικής αναισθησίας, εάν ένα λίπωμα είναι μεγάλο σε μέγεθος, παρουσιάζει εγγύτητα με μύες, ευαίσθητα νεύρα ή αιμοφόρα αγγεία, όπως για παράδειγμα στον αυχένα.

Ανάλογα με το μέγεθος και την θέση του λιπώματος στο σώμα μπορεί να απαιτηθεί η προεγχειρητική απεικόνησή του με υπέρηχο ή μαγνητική τομογραφία.

Αναστάσιος Στρεβίνας

Αναστάσιος Στρεβίνας

Πλαστικός Χειρούργος

Θεσσαλονίκη