Η ανάπτυξη όγκων στα βλέφαρα δεν είναι πολύ σπάνια. Το δέρμα από το οποίο αποτελούνται τα βλέφαρα είναι πολύ λεπτό και ευαίσθητο, γεγονός που το καθιστά ευάλωτο στην ανάπτυξη όγκων.

Στα βλέφαρα μπορούν να αναπτυχθούν όγκοι που είναι καλοήθεις ή κακοήθεις. Και στις δύο περιπτώσεις, συνίσταται η χειρουργική αφαίρεση τους διότι είναι μία περιοχή περιορισμένης έκτασης και εξιδικευμένης λειτουργίας ώστε ακόμα και σχετικά μικρές βλάβες μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα. Προοδευτικά προκαλούν προβλήματα στην όραση, λόγω της παραμόρφωσης του βλεφάρου και της τριβής του κερατοειδούς.  Παρόλο που δεν είναι ευρέως γνωστό, υπάρχουν αρκετοί τύποι καρκίνου, οι οποίοι μπορούν να δημιουργήσουν όγκους στα βλέφαρα. Περίπου το 5-10% των καρκίνων του δέρματος αναπτύσσεται στην περιοχή των βλεφάρων, ενώ πάνω από 50% των όγκων βλεφάρων αναπτύσσονται στο κάτω βλέφαρο.

Τύποι καρκινικών όγκων βλεφάρων

Περίπου το 90% των όγκων στα βλέφαρα ανήκουν στο βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, το οποίο διακρίνεται από πολύ αργή ανάπτυξη χωρίς μεταστάσεις. Παρόλα αυτά, το υπόλοιπο 10% αφορά τύπους καρκίνων του δέρματος που είναι αρκετά επιθετικοί. Στα βλέφαρα μπορεί να αναπτυχθεί ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, μελάνωμα και καρκίνωμα των σμηγματογόνων αδένων, ενώ σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί η ανάπτυξη καρκινώματος Kaposi και Merkel.

Διάγνωση καρκινικών όγκων βλεφάρων

Όπως συμβαίνει σε όλους τους τύπους καρκίνου του δέρματος, αυτοί εκδηλώνονται ως σημάδια στο δέρμα τα οποία μπορεί να εμφανιστούν με τα εξής μορφολογικά χαρακτηριστικά:

  • Ως ένα λείο, στιλπνό και κόκκινο σημάδι που μοιάζει με χτύπημα. Μπορεί να είναι εύπλαστο ή σταθερό.
  • Ώς ένας όγκος ή μια πληγή που αιμορραγεί ή έχει καύκαλο.
  • Ώς μια πληγή που μοιάζει με ουλή, είναι επίπεδη και έχει το ίδιο χρώμα με το δέρμα ή είναι καφέ.
  • Ώς σκληρή κηλίδα με κόκκινο ή καφέ χρώμα.
  • Ώς ένα ερεθισμένο σημείο στο δέρμα που προξενεί κνησμό, είναι φολιδωτό ή έχει καύκαλο.
  • Ώς ξαφνική απώλεια των βλεφαρίδων.
  • Ώς όγκος παρόμοιος με το κριθαράκι, που δεν υποχωρεί.

‘Επειτα από ενδελεχή εξέταση και αξιολόγηση, κρίνεται  εάν όγκος βλεφάρου έχει ενδείξεις κακοήθειας και ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία.

Αφαίρεση όγκων βλεφάρων

Συνήθως η  χειρουργική αφαίρεση των όγκων στα βλέφαρα είναι επιβεβλημένη για αποτελεσματική θεραπεία, είτε ένας όγκος είναι καλοήθης, είτε κακοήθης. Συνήθως η τοπική αναισθησία είναι επαρκής. Η διάρκεια της εξαρτάται από το μέγεθος, τα χαρακτηριστικά και τη θέση του όγκου και κυμαίνεται από μισή έως μία ώρα.

Αναστάσιος Στρεβίνας

Αναστάσιος Στρεβίνας

Πλαστικός Χειρούργος

Θεσσαλονίκη