Ψηφιακή ΔερματοσκόπησηΗ ψηφιακή δερματοσκόπηση είναι μια ανώδυνη μη επεμβατική απεικονιστική μέθοδος, η οποία χρησιμοποιείται για την εξέταση του δέρματος. Σκοπός της ψηφιακής δερματοσκόπησης είναι η διάγνωση δερματικών παθήσεων, για αυτό και αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος.

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η ψηφιακή δερματοσκόπηση ως προληπτική εξέταση;

Η ψηφιακή δερματοσκόπηση είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται για προληπτικούς και διαγνωστικούς σκοπούς, από την οποία μπορούν να επωφεληθούν όλοι όσοι έχουν σπίλους στο σώμα. Παρόλα αυτά, η ψηφιακή δερματοσκόπηση κρίνεται απαραίτητη για άτομα που συγκεντρώνουν ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

  • Έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα, ξανθά ή κόκκινα μαλλιά, ανοιχτόχρωμα μπλέ ή πράσινα μάτια ή και φακίδες.
  • Εμφανίζουν παραπάνω από 50 σπίλους στο σώμα. Οι σπίλοι μπορεί να είναι συγγενείς ή επίκτητοι, άτυποι ή δυσπλαστικοί.
  • Εμφανίζουν σύνδρομο δυσπλαστικών σπίλων.
  • Έχουν νοσήσει από καρκίνο του δέρματος ή μελάνωμα στο παρελθόν.
  • Εμφανίζουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος ή μελανώματος.
  • Εμφανίζουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και έχουν επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό, όπως ασθενείς που έχουν υποστεί μεταμόσχευση οργάνου και βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή ή φορείς το ιού HIV.
  • Έχουν υποστεί χρόνια έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και εγκαύματα κατά την παιδική ηλικία ή έχουν χρησιμοποιήσει συστηματικά σολάριουμ.

 Διαδικασία ψηφιακής δερματοσκόπησης

Η ψηφιακή δερματοσκόπηση είναι μια σύγχρονη εξέταση η οποία αποκαλύπτει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ενός σπίλου ή μίας βλάβης που δεν είναι ευδιάκριτα χωρίς μεγέθυνση σε υψηλή ευκρίνεια.

Η διαδικασία της ψηφιακής δερματοσκόπησης γίνεται με τη βοήθεια ενός δερματοσκόπιου, εργαλείου που λειτουργεί μεγεθυντικά με τη συνδρομή πολωμένου και μη πολωμένου φωτός. Το δερματοσκόπιο είναι συνδεδεμένο με ένα σύστημα που αποτελείται από έναν υπολογιστή, ο οποίος παρουσιάζει και αποθηκεύει τα δεδομένα της εξέτασης.

Η ψηφιακή δερματοσκόπηση με το δερματοσκόπιο Vexia FotoFinder, το οποίο διαθέτει κάμερα full HD, η οποία δεν φωτογραφίζει απλά τους σπίλους για μελλοντική αναφορά και σύγκριση, αλλά μεταφέρει και την εικόνα live στην οθόνη. Με αυτόν τον τρόπο, κατά τη διάρκεια της ψηφιακής δερματοσκόπησης μπορούν να ληφθούν πανοραμικές, μακροσκοπικές και εστιασμένες φωτογραφίες, οι οποίες είναι διαθέσιμες άμεσα.

Επιπλέον, το δερματοσκόπιο Vexia FotoFinder συνδέεται με σύστημα διάγνωσης, το οποίο βασιζόμενο σε μια αναλυτική βάση δεδομένων και σε δοκιμασμένες επιστημονικές μεθόδους, όπως η μέθοδος ABCDE, λαμβάνει και αναλύει τις καταγραφές.

Πλεονεκτήματα ψηφιακής δερματοσκόπησης

Η ψηφιακή δερματοσκόπηση δε συνδυασμό με την ολοσωματική χαρτογράφηση, αποτελούν τα σημαντικότερα εργαλεία για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος.

Συνδυαστικά, οι δύο εξετάσεις αποτελούν μια ολοκληρωμένη και επιστημονική μέθοδο πρόληψης του μελανώματος και άλλων τύπων καρκίνου του δέρματος. Αποτέλεσμα των δύο εξετάσεων είναι η δημιουργία ενός οργανωμένου, λεπτομερούς και άμεσα προσβάσιμου ιατρικού αρχείου καταγραφής, στο οποίο ο ιατρός μπορεί να απευθύνεται για τη σύγκριση, την ανάλυση και την αξιολόγηση υπαρχόντων και νέων σπίλων και σημαδιών στο σώμα.

Αναστάσιος Στρεβίνας

Αναστάσιος Στρεβίνας

Πλαστικός Χειρούργος

Θεσσαλονίκη