Ως βλεφαρόπτωση ορίζεται η  αδυναμία έλξης του άνω βλεφάρου, που έχει ως αποτέλεσμα την πτώση του βλεφάρου. Είναι το αποτέλεσμα λειτουργικών προβλημάτων του βλεφάρου και δε θα πρέπει να συγχέεται με την αισθητική επέμβαση της βλεφαροπλαστικής κατά την οποία δεν υπάρχει λειτουργική αδυναμία των βλεφάρων.

Παράγοντες εμφάνισης βλεφαρόπτωσης

Η βλεφαρόπτωση μπορεί να είναι συγγενής ή επίκτητη και παρουσιάζεται σε ένα ή και τα δύο άνω βλέφαρα. Εμφανίζεται συχνότερα στους ηλικιωμένους, καθώς με τη γήρανση εμφανίζεται χαλάρωση στους μύες και τους τένοντες της περιοχής. Επιπλέον, μπορεί να συνοδεύεται από βλεφαροχάλαση και πτώση φρυδιών.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες πιθανές αιτίες δημιουργίας βλεφαρόπτωσης:

  • Δυσλειτουργία, ανωμαλία ή μη φυσιολογική λειτουργία (μυοπάθεια) του ανελκτήρα μύ, ο οποίος ευθύνεται για την έλξη του άνω βλεφάρου ή άλλων μυών που κινούν το μάτι και το πρόσωπο, όπως η μυασθένεια Gravis.
  • Δυσλειτουργία, ανωμαλία ή μη φυσιολογική λειτουργία του νεύρου που ελέγχει τον ανελκτήρα μύ ως αποτέλεσμα τραυματισμού, χειρουργικής επέμβασης ή εγκεφαλικού επεισοδίου.
  • Η ύπαρξη κάποιου όγκου στο άνω βλέφαρο.
  • Η χρόνια χρήση φακών επαφής.

Χαρακτηριστικά συμπτώματα και βαθμοί βλεφαρόπτωσης

Το σημαντικότερο σύμπτωμα και λειτουργικό πρόβλημα που πηγάζει από την βλεφαρόπτωση είναι η παρεμπόδιση του οπτικού πεδίου και η μειωμένη περιφερική όραση. Ο ασθενής προσπαθεί να ανακτήσει το χαμένο οπτικό πεδίο είτε γέρνοντας το κεφάλι προς τα πίσω, είτε σηκώνοντας τα φρύδια. Ως αποτέλεσμα ταλαιπωρείται από πονοκεφάλους,, ενώ ταυτόχρονα νιώθει μια συνεχή κόπωση και βάρος στο βλέφαρο.

Η ένταση και η συχνότητα των συμπτωμάτων εξαρτώνται από τον βαθμό της βλεφαρόπτωσης. Υπάρχουν 3 βαθμίδες κατηγοριοποίησης της βλεφαρόπτωσης:

  • Μικρή πτώση, η οποία κυμαίνεται στα 1-2 χιλιοστά.
  • Μέτρια πτώση, περίπου στα 3 χιλιοστά.
  • Σοβαρή πτώση, με πτώση από 4 χιλιοστά και άνω.
Αναστάσιος Στρεβίνας

Αναστάσιος Στρεβίνας

Πλαστικός Χειρούργος

Θεσσαλονίκη